Gunilla Bergström 1942-2021

Foto: Jörn H Moen

Barnutställningar.nu kommer att göra sitt allra bästa för att förvalta Gunillas arv genom att bidra till att barn får ta del av hennes fantastiska böcker och förmedla hennes värderingar kring lek och barndom.

– Verkligheten är saga nog! ( Citat Gunilla Bergström)

” Inga prinsessor, äventyr och rymdmän! Inga läckra bilder och framför allt inga söta lögner! Jag vill berätta sanna historier om verkliga människor, just som vi beter oss till vardags. Minidramer på det psykologiska planet. Det handlar om bus, att sakna en kompis, om spökrädsla, slagsmål, om att julen är förbi…

Sådant som varje barn kan känna igen. Men där ska helst också rymmas något overkligt, oväntat! För mitt i vardagen finns ju också: häpnad, bävan, ett plötsligt gapskratt och Eviga Frågor. Vi vuxna har mestadels glömt den saken när vi trälar med hyra, mat och plikter: att livet är en makalös gåta!

Fullt av möjligheter. Vad allt hittar vi inte på! Så mycket vi orkar, som vi aldrig trott! Och medans krigen krigas, datorer uppfinns och folk föder babysar

…. så går årstidernas växlingar sin eviga vända, samma rytm sen tusentals år… Det är obegripligt!

Verkligheten är saga nog. Varje dag är ny. Det vet barnen bäst. Det är vi vuxna som har glömt. Jag vill berätta så att barn och vuxna blir påminda, och kan få skratta och häpna tillsammans. Barn som får laddas med verkligheten och verklighetens magi blir rikare rustade. Då kan andra beslut fattas, starkare kämpar kämpa och en varmare anda skapas – när ungarna en dag blir makthavare. Eller “bara” blir föräldrar ….

Källa: http://alfons.se

 

 

 

Alfons Åberg producerades våren 2017 i samarbete med Rabén & Sjögren samt Bok-makaren AB. Utställningen kräver ca: 40 kvm yta men är också flexibel, varför vissa delar lätt kan spridas ut på angränsande ytor. Höjd på Alfons hus: 2.60 m. Till utställningen ingår ett pedagogiskt program samt böcker på flera språk.