Utställningen Vems lilla mössa flyger är baserad på Barbro Lindgrens bok med samma namn, med illustrationer av Eva Eriksson.
Det är en både vacker och poetisk berättelse samtidigt som det är en av Barbro Lindgrens mest absurda skapelser. Platsen som gestaltas är Barnhans land, där många saker händer som Barnhans själv och alla andra, de flesta djur, hittar på.

Här finns Kartongskolan, där hunden Röden försöker lära de andra viktiga hundsaker.
Bisamråttan som bor i hålet kommer från Ryssland. Han är en melankolisk poet som skriver väldigt korta dikter. O ́Boyburken är Macks hemvist när han inte susar runt på sin motorcykel som en riktig fartdåre.
Farbrornallen är besatt av olyckor och sjukdomar. Han lyssnar till Nallbeethoven och regisserar Nökhamlet.
Det är också han som är grundare av VLMF, en förening som ägnar sig åt att filosofera om viktiga saker i livet.

VLMF = Vad lever man för. Men det kan också betyda Vems lilla mössa flyger eller varför inte Vart landar min fot. Friheten är total. Bokstäverna och språket är till för att lekas med.

I utställningen finns saker att göra som passar olika nivåer i språk- och skrivutvecklingen:

  • Sätta ihop olika former så att de bildar bokstäver. (om man vill, annars blir det något annat)
  • Sätta ihop bokstäver så att de bildar ord.
  • Sätta ihop ord så de blir dikter.
  • Det finns också en bok där barnens tankar om vad som är viktigt i livet skrivs in. Och en liten scen, om någon vill läsa upp sin dikt.

Praktisk information

Utställningen passar bäst för barn från 6-9 år. Grupper från förskoleklasser och åk 1-3 kommer att kunna ha stor glädje av den.