Om oss

Barnutställningar.nu är ett samarbete mellan Tor Svae Torsk. Prod. AB, Roger Josefsson L-ART samt Klara Svae Barnkulturproduktion med syfte att producera turnerande barnutställningar för alla bibliotek runt om i landet.

Under ca 10 års tid producerade vi ett flertal utställningar till Rum för barn på Kulturhuset/Stadsteatern i Stockholm som blev så uppskattade att de per automatik också kom att leda till en turnerande verksamhet. Via den erfarenhet vi då tillskansade oss kunde vi konstatera att behovet av turnerande barnutställningar förefaller vara stort, samt att det finns få eller inga aktörer på marknaden.

Vår ambition är att åstadkomma spännande lek och lärautställningar relaterade till de mest intressanta svenska barnboksförfattarna. I dagsläget förfogar vi över 5 stycken utställningar: ABC-bokstavslek som är ett samarbete med bokförlaget Bonnier/Carlsen, Allemansland om Lennart Hellsings halsbrytande universum, Lasse maja & cirkusmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis, Vems lilla mössa flyger, av Barbro Lindgren och Alfons Åberg. Till Vems lilla mössa flyger fick vi glädjande nog ett projektbidrag från Kulturrådet.

Under våren 2016 producerade vi i samarbete med Svenska ambassaden i Berlin, en stor barnutställning som invigdes där den 11 april. Nio svenska barnboksförfattare är representerade i utställningen; Pija Lindenbaum, Barbro Lindgren, Sven Nordqvist, Ulf Nilsson, Jujja Wieslander, Martin Widmark, Stina Wirsén, Pernilla Stalfelt och Maria Jönsson.

Utställningen pågick till och med 30 juni 2016 och turnerar därefter runt på olika platser i Tyskland under 2017 och möjligtvis också 2018. Vi hoppas naturligtvis att vi därefter kan få hem utställningen och anpassa den för turné även här i Sverige.

Utöver turnerande barnutställningar producerar vi även platsspecifika utställningar/installationer.
Under hösten 2015 byggde vi en permanent sådan till Enskede bibliotek , innehållande kopior på olika objekt som ingår i utställningen Allemansland av Lennart Hellsing.

I januari 2017 genomförde vi en omfattande renoveringen av ABC-bokstavslek  innan den gav sig ut på turné igen. Till såväl ABC som inför framtida projekt har vi för avsikt att tillfoga mer text på andra språk samt tillföra fler böcker som finns översatta till olika språk, för att också nå alla nyanlända barn som vistas på våra bibliotek. Därigenom vill vi skapa förutsättningar för att ge dessa barn en introduktion till svensk barnlitteratur.

I slutet av mars 2017 installerade vi Barbro Lindgrens utställning Loranga och Dartanjang permanent i ett nytt Barbro Lindgrenmuseum för barn vid Ekerum på Öland strax intill där Barbro bor. Utställningen producerades ursprungligen för Dunkers Kulturhus i Helsingborg i regi av Tor Svae.

Vi har börjat planera för våra kommande produktioner av turnerande utställningar och för en dialog med Bonnier/Carlsen, Rabén & Sjögren, Opal och Berghs förlag om olika projekt.

Vi hade inför det här året (2017) några favoriter som vi väldigt gärna ville realisera.
Lasse-Maja av Martin Widmark och Helena Willis, Alfons Åberg (som blir 45 år i år), av Gunilla Bergström samt Mulle Meck av George Johansson och Jens Ahlbom.

Såväl Alfons Åberg som  LasseMaja är nu färdigställda. LasseMaja hade sin premiär i Järvastaden/Solna 4 juli – 4 augusti 2017 och inledde därefter sin turné på Finspångs bibliotek under september och fortsatte därefter, tillsammans med ABC – bokstavslek till  bokmässan i Göteborg 28 sept-1 okt.

LasseMaja är fullbokad hela 2018, fram till 18 maj 2019 men därefter, under resten av 2019 finns det fortfarande bokningsmöjligheter.

LasseMaja har producerats och finansierats i ett nära samarbete med såväl Bonnier/Carlsen som Martin Widmark och Helena Willis.

Alfons Åberg som blev 45 år 2017 kommer att firas med en turné.  Alfons har också börjat bokas in nu men vi har fortfarande lediga perioder kvar för 2018. Först ut blir Östergötlands Museum i Linköping 10 maj till 16 september 2018 följt av Charlottenberg 1 okt till 30 november 2018.

Alfons Åberg är något mindre än såväl ABC som LasseMaja och lämpar sig därför bra även för de mindre biblioteken.

Alfons Åberg har producerats i samarbete med Rabén och Sjögren och Gunilla Bergström.

Vi har nu i dagarna före jul börjat förbereda tillverkningen av vårt nästa projekt som blir en utställning byggd på Sarah Sheppards böcker om dinosaurer.

Utställningen blir ett samarbete med Bonnier/Carlsen. Produktionstid våren 2018 och turnèbar från hösten 2018.

Vi för även samtal med Bokförlaget Opal som gärna vill Bygga en utställning byggd på Inga Borgs böcker om Plupp. Samtal pågår och även den produktionen kommer att ske våren 2018.

Ytterligare information om våra turnèklara utställningar finner du under menyn på startsidan.